Inleiding

Deze pagina is een copie van de blogpost ‘Start hier’.

Hallo en welkom bij deze website!

Waarom deze website? Lezen doe je sneller dan ik kan praten.

Deze website is door mij, Rudolph Regter, gemaakt omdat ik niet steeds dezelfde standaard dingen wilde vertellen. Het is leuker om je te praten over de inhoud en wat je wil leren. Zelf lees ik sneller dan iemand kan praten en heb altijd haast. Naar ik dacht zijn er ook studenten die zo werken, die dus eerst willen lezen in hun eigen tempo en dan daarna wel vragen stellen als dat nodig is.

Let’s go!

Over deze website

Het doel van de website is dat je

… weet hoe je een portfolio zou kunnen opbouwen.

… om tot dat portfolio te komen een Plan van Aanpak kan maken.

… je snapt hoe de onderdelen van een portfolio tot stand kan komen.

… het assessment en de beoordeling geen vragen meer voor je heeft.

Opbouw van deze website

De kern van deze website is a) hoe een portfolio te maken en b) hoe die te presenteren bijvoorbeeld in een assessment. (voor het woord portfolio kan je ook het woord scriptie lezen)

Voor elk hoofdstuk van een portfolio is een aparte webpage met daarin

1. Het kernverhaal

2. Aanvullingen voor het onderwerp bijvoorbeeld tools om het deelhoofdstuk verder invulling te geven.

Voorbeeld

Bij het hoofdstuk Onderzoek ga je vinden

1. Het kernverhaal, dit is dit deel.

2. Aanvullingen, bijvoorbeeld de aanpak van literatuur onderzoek in een aparte webpagina.

Heb je haast of geen haast?

Ik heb haast! Download dan de platte tekst, dus zonder plaatjes etc, van het kernverhaal hoe je een portfolio maakt. Die kost je tien euro en daarmee draag je bij aan de technische kosten die ik heb met deze website, de server ruimte, opmaak etc.

Je hebt geen haast. Heb je geen haast, blader dan rustig verder en neem er steeds het relevante deel van de website bij als je met dat hoofdstuk bezig gaat.

Advies hoe het aan te pakken.

Stap 1. Lees als eerste ‘inhoud van een portfolio’.

  • Zo krijg je een beeld hoe je portfolio eruit zou kunnen zien.
  • let op! Niet iedere docent is het met die indeling eens, dus gebruik het als richtsnoer en stem in een vroeg stadium van je studie af of jouw docent het ook zo ziet.

Stap 2. Lees wat een rubric en beoordeling formulier is.

  • Een rubric is de naam die onderwijs geeft aan wat je elders een ‘meetlat’ zou noemen. Hierin staat beschrijven wat de lat is, de hoepel is waar je overheen moet om een goed cijfer te halen. En het beoordelingsformulier is hetzelfde, maar dan vaak een woord dat gebruikt is voor het formulier dat men bij een examen/assessment gebruikt.
  • Start daarmee! Zo krijg je een beeld wat de eindstreep is. Wanneer zal iemand die je beoordeelt je een voldoende geven of niet. Of een competent of niet. Begin met het eind in gedacht.

Stap 3. Focus op Hoofd- en deelvragen.

  • Vaak komen hoofd- en deelvragen pas in je op als je wat tijd hebt gestoken om de industrie waarin je werkt te begrijpen, de cijfers kent en ziet welke kant de industrie uit gaat. Dat voeg je bij een analyse van je firma en je komt zo op de vragen. De tijd die je in industrie en firma analyse moet steken voordat je bij goede vragen komt is denk ik minimaal vier avonden.

Stap 4. Maak een Plan van Aanpak.

  • Zet de hoofdstukken van je portfolio/scriptie in een Word document. En zet er een timing bij van wanneer je daar aan gaat werken. En er aan gaan werken als het 5 voor 12 is… daar hoef ik je niet belerend iets over te zeggen denk ik…
  • Besef dat het deel ‘onderzoek’ vaak iets van 50% van je tijd zal kosten. Waarom? Omdat je daar geen zin in hebt, niet veel eerder hebt gedaan en het tijd vraagt van andere mensen die die tijd je niet willen geven…
  • En dan wijst de rest zich vanzelf.

Navigatie. Wat ga je waar vinden?

Standaard advies. Via de zes tegels aan de kop van de website vindt je de ingang naar de onderdelen. Je kan ook navigeren via het pull down menu. Hier staat alles wat je moet weten om een portfolio en assessment goed te kunnen uitvoeren.

Beter zijn? Wil je niet alleen ‘goed’ zijn maar ‘beter dan goed’, daarvoor heb ik de blog artikelen gemaakt.

Extra hulp nodig? Kijk dan onder het menu kopje ‘downloads’, hier kan je de teksten downloaden voor een klein bedrag. Daarmee support je deze website om die aan de technische kant in de lucht te houden.

Verder ook nog…

Haal en breng plicht. Hoe verder je komt in je studie hoe meer er van jouw verwacht wordt de lead te nemen. Er is haal en brengplicht. En omdat het over jouw toekomst gaat, lijkt me dat je meer probeert te halen dan een docent, een begeleider, je wil brengen.

Doe het niet alleen! Zoek een Compagnon du route. Iemand vinden die ook met een portfolio bezig is in jouw industrie is verstandig. Peer pressure helpt je op schema te blijven en met iemand die in dezelfde industrie werkt kan je marktonderzoeken etc uitwisselen.

Tips of vragen?

Zend ze aan rudolph.regter@outlook.com

Je gaat vast veel spellingsfouten in deze website vinden… sorry… en attenteer me erop.

Mis je iets? Laat me weten en ik schrijf het erbij!

Zo help je studenten na je.


Disclaimer

Dit is een website die gemaakt is door Rudolph Regter. De website heeft niet meer informatie dan hij in zijn workshops bij bedrijven verteld of zijn studenten verteld in de lessen, of op het Youtube kanaal uitlegt of de zaken die op het instagram kanaal staan.

Deze website is slechts een extra support middel voor zijn studenten. Voor de mensen die niet student van hem zijn, is deze website natuurlijk ook te raadplegen en naar ik hoop zinvol.

Versie Winter 2023

Plaats een reactie