Assessment – Tips

Tip 1. Techniek

Laat je niet afhankelijk zijn van de techniek. Dus als je in Teams presenteert dan:

– Online afspraak. Heb je telefoon als backup. Daar zet je Teams app op en je hebt geoefend hoe dat gaat, mocht je PC het laten afweten. Je hebt dus naast je computer ook de app op je telefoon geïnstalleerd, dat als Teams of Zoom wegvalt op je computer, dat je verder kan gaan op je smartphone. Het systeem (Zoom, Teams wat we maar gebruiken) niet vooraf hebben uitgeprobeerd en in een assessment de ‘zielige calimero spelen’, bij mijn pakt dat niet erg meer.

– Je deed een speedtest op je internetverbinding. Werkt die goed? Heb je telefoon standby als plan B. Dus je weet hoe je jouw telefoon op data kan zetten, er een hotspot van kan maken, zodat je die kan gebruiken met je PC.

– Als het een fysieke afspraak is. Je hebt een computer bij je om te presenteren, je presentatie staat op je pc en hoef je niet van de cloud te halen. Zonder pc aankomen en maar denken dat school ergens een pc heeft staan…. wat mij betreft kan je wegblijven…

– Je hebt een print van je portfolio voor je liggen, want je kan sneller in fysieke bladzijde bladeren dan digitaal, plus je hebt op de prints wat (spiek) notities op gemaakt, toch?

– Je snapt hoe je een presentatie moet delen in Teams. Anno juni 2021 kom ik toch weer een paar studenten tegen die de eerste tien minuten van een assessment verprutsen, en hun imago bij me, door niet te weten hoe je een presentatie op een scherm krijgt… tja….

Tip 2. Tijden

– Natuurlijk heb je de tijd die je nodig hebt voor de slides uitgeprobeerd. Langer dan 10 minuten hou je online de aandacht niet vast.

– Natuurlijk log je 15 minuten voor de afspraak in om zeker te maken dat je op tijd bent en eventueel nog wat small talk met je gesprekspartner te doen ter inleiding. Altijd goed de vergadering luchtig te kunnen starten.