Hfd 7. Afronding

Reden van dit hoofdstuk

Een verpakkings papiertje. Een begin vraagt ook om een eind. Je nam de lezer in het begin mee, vanaf een blanko gedacht vulde je haar of zijn hoofd met een context, met de wil verder te lezen in de uitdaging die je hebt aangepakt en via de verschillende hoofdstukken mag het afgerond worden.

Daarnaast zijn er ook lezers die eerst het einde van een boek lezen, dan weten ze wat de uitslag is. Of de manager die zegt ‘Ik heb geen tijd voor je verhaal, ik geloof het wel, wat wil je van me en waarom?’

Als de lezer die hoofdstuk heeft gelezen dan:

  • Snapt die waarom jij en jouw opdrachtgever trots zijn op dit portfolio.
  • Begrijpt die wat de firma ermee gaat doen.

Hoofdstuk 7 – Afronding

Inleiding. Persoonlijk vind ik het steeds fijn als een portfolio/portfolio een afronding heeft en niet plots stopt. Je nam in het begin van je stuk iemand mee in jouw wereld, rond dat dan mooi af.

Praktische. De afronding kan iets zijn van ‘ik leerde xyz terwijl ik hiermee bezig was’ of ‘dankzij dit werk ga ik in aanmerking komen voor een nieuwe rol in de firma’. Of ‘nu heb ik eindelijk eens geleerd hoe je een kosten/baten analyse maakt’.

Logica tip. Zijn je aanbevelingen geaccepteerd heb je een sterke kaart in handen want dan moet het een goed stuk zijn voor gebruik in het bedrijfsleven, dus een beroepsproduct. Het kan dan overigens nog steeds dat het niet een goed schoolproduct is, maar goed je hebt al een deel van de finish gehaald.

Valkuil. Niet trots zijn op je werk. Als je er serieus mee bezig bent geweest en voldoende tijd in gestoken hebt (let op! Een ECTS staat voor 28 uur studie, dat mag een docent dan verwachten terug te zien). Valkuil twee is te trots te zijn terwijl je stuk zwak ik en je probeert je in het assessment uit te kletsen…. Dat gaat bij mijn tot strafpunten leiden, want je verprutst mijn tijd die ik in nette studenten had kunnen steken.

Jip en Janneke. Ben je iemand die een feestje plots stopt, of kondig je het einde ruim van tevoren aan? Zo is het ook met een schriftelijk stuk. Begin, stuk, einde en verpakkingspapier er om heen, dat maakt het een cadeautje.