Hfd 8. Reflectie

Reden van dit hoofdstuk

Het maken van een portfolio is een berg werk. Dat werk doe je om iets van te leren. En docenten zijn dan geinteresseerd in wat je geleerd hebt. En dat beschrijf je hier.

Als de lezer die hoofdstuk gelezen heeft dan:

  • Dat je bepaalde technieken van leren hebt gebruikt en die nu verder verbeterd.
  • Dat je weet hoe bij je drie dingen beter zijn geworden: je Kennis, je Vaardigheid en je Gedrag.
  • Heeft die er vertrouwen in dat je verder zal doorleren.

Hoofdstuk 8. Reflectie

Hoe kan een reflectie verslag eruit zien?

Inleiding. Die werd vroeger gevraagd als extra item, dus was een apart rapport. Denk nog steeds dat het een leuke slide kan zijn om mee af te ronden. Een of twee STARR’s voldoen hier, maar liever iets creatiever.

Wat de bedoeling hier kan zijn bepaalde competenties die gevraagd worden te behandelen. Bijvoorbeeld dat je ‘onderzoekend vermogen’ moet hebben. En dan kan je bijvoorbeeld schrijven in je STARR dat je nog meerdere keren terugkwam op de resultaten van een onderzoek, bijvoorbeeld dat er geen duidelijk causaal verband was.

Praktisch. Maak een inleiding tot het besluitvorming proces met een kernachtige presentatie. Zet die af tegen welke weerstand je denkt te gaan tegenkomen. Die kan je mooi halen uit je stakeholder analyse.

Logica tip. Het is wat een open deur maar wat ik vaak lees bij

Studenten in jaar 1: dat ze moeten leren plannen, dat het veel meer leeswerk is dan ze dachten.

Studenten in jaar 2: zeggen dat verdieping zoeken in onderzoek moeilijker was dan ze dachten. Dat het moeilijk was interviews te regelen.

Student in jaar 3: zeggen dat xyz…

Studenten in jaar 4: die zeggen dat ze vinden dat nu veel dingen samenvallen en ze meer dingen gaan zien. Dat het leuk is bij de afronding te zijn, dat wel moeilijk is even nog vol te houden.

Valkuil. Over de standaard dingen alleen schrijven, zoals de dingen die ik hierboven beschrijf per student. Doe eens creatief en schrijf het niet alleen in een STARR opbouw, maar doe er eventueel foto’s bij, een interview met hoe je partner het ervaren heeft, etc.

Jip en Janneke. Even nog geen tekst hier.