Niet eens met beoordeling?

Niet eens met de uitslag van je beoordeling? Tja… dat kan altijd. De kans daarop is minder als je een goede zelftest hebt gedaan en dat ook met de bakker op de hoek of je tante hebt gedaan. Maar toch, als je het er echt niet mee eens bent wat dan?

Het eerste moment na de uitslag, rustig blijven

Je komt terug om de uitslag te horen van het assessment en je krijgt te horen dat je nog niet competent hebt, dus terug moet komen.

Die eerste secondes na dit nieuws kan je niet meer goed nadenken, je had zo verwacht dat je geslaagd was!

Niet geslaagd, wat nut?

Stap 1. Adem blijven halen.

Nu komt het erg van pas, dat je papier en een pen op je bureau had liggen. Daar kan je nu direct de commentaar van de assessoren opschrijven. Denken dat ze het wel in detail voor je zullen gaan uittypen wat je nu moet doen, daar kan je beter niet op rekenen.

Dus als eerste weer in rust komen en niet boos worden. Winnen ga je het toch niet.

Stap 2. Blijf rustig en vraag om feedxyz.

Natuurlijk ben je verdrietig, dat mag je ook laten blijken. Even pauze vragen van een paar minuten om weer op adem te komen ook goed. En dan?

Dat vraag je naar welke kernpunten er verbeterd moeten worden om wel geslaagd te raken. Bij ieder punt dat de assessor je verteld, herhaal je wat die zegt en schrijft dat op.

Stap 3. Rond af.

Vraag 1. Herhaal nog eens wat je gehoord hebt en wat je opgeschreven hebt. Vraag eventueel naar nog een gesprek een paar dagen later om daarin zeker te maken dat je het ook een paar dagen later nog goed begrepen hebt.

Vraag 2. Je vraagt wanneer je het ingevulde beoordelingsformulier mag verwachten en waar die in te zien is.

Vraag 3. Je bedankt de assessoren, zegt hard er aan te gaan werken en vraagt wanneer je voor een 2e keer het assessment kan doen. Mocht je daar nog geen ideen van hebben, omdat je niet goed kan inschatten hoeveel tijd je nodig gaat hebben om je verbeteringen door te voeren, maak dan niet een exacte afspraak, maar vraag in welke periode er weer een mogelijkheid is een assessment te doen. Je spreekt dan af dat jij contact opneemt om tot een datum en tijd te komen. Vraag even naar welke assessor je dat verzoek moet doen en hoe. Wil die een mail of telefoontje of zit het in een leerlingen management systeem?

Gereedschappen die je nodig hebt voor je begint

Die zijn zoals standaard bij elk assessment of examen. Een pen en papier, je portfolio en het beoordelingsformulier.

Diversen vragen die kunnen opkomen

Krijg ik commentaar in detail?

Neen, laat ik voor mezelf spreken, maar de grote lijnen zal ik je vertellen en uitleggen en opschrijven op het beoordelingsformulier, maar net zoals ik niet in detail beschreef hoe je portfolio eruit moet zien, ga ik dat nu ook niet doen. Natuurlijk wel wat er ontbrak in relaties tot de competenties die we aftoetsen, maar verder niet.

Als het me naar een paar dagen nog niet duidelijk is wat ik verbeteren moet?

Vraag dan medestudenten naar je stukken te kijken, wat zouden zij zeggen? Bekijk het zelf nog eens, een stel een paar concrete vragen op. Zie een mogelijkheid te krijgen om die met een docent te bespreken. Verwacht niet dat die direct zal reageren op je mail, de docent is vast al weer met een andere lessen serie bezig en andere klas, dus er is niet veel tijd of aandacht voor iets van vroeger. Toch zullen de meeste docenten wel tijd willen steken in je verzoek. (wellicht niet als je er bij de lessen vaak niet was….)

Wat als ik het er echt niet eens ben met de onvoldoende?

Bekijk dan als je het ingevulde beoordelingsformulier hebt ontvangen die goed, neem je portfolio erbij en kijk eventueel nog de opname die gemaakt is. Kan je echt niet zien waarom assessoren je niet hebben laten slagen, dan kan je

naar de examencomissie.

>> dit nog controleren wat de exacte gang van zaken is.

Wat als ik het niet meer zie zitten?

Ach…. ‘het is maar studie’ denk dan. Belangrijk maar ook niet het einde van de wereld. Het meeste helpt denk ik gesprek met een mede student. Of het laten rusten een paar dagen, maar dan niet verzuimen de draad weer op te pakken.

Vaak zullen docenten je ook wel op weg willen helpen. Ze zitten er niet om je de put in te werken, vrijwel alle docenten die ik ken hebben het beste met studenten voor. Wel is het een beetje zo dat als je weinig in de les was, je dan dus schijnbaar dacht dat je het wel zonder een docent kon, je het niet vreemd moet vinden dat die docent dan nu denkt dat je het dan ook als het tegenzit, je ook het zonder docent zou moeten kunnen…..

Wat zijn de formaliteiten?

De assessoren vullen het beoordelingsformulier in. Zorgen dat je daar inzage in kan krijgen. Vaak doen ze dat door het formulier te uploaden in een systeem. Ze vullen dan de beoordeling in ‘cijfer systeem’ in en dat is het.

Vaak ligt nu de bal bij jou. Jij hebt nu de lead om aan je stuk te werken en een signaal te geven wanneer je klaar bent en graag weer een assessment zou willen doen.

Wanneer kan ik herkansen?

Dat zal per opleiding anders zijn. Bij de Career Academy is dat meerdere keren per jaar dat er een herkansing is.

Hoeveel kansen heb ik?

Vaak kan je twee keer een kans hebben. Dat is per opleiding verschillend. Bij de Career Academy is het dat je een 2e kans krijgt en als je die niet haalt, dan zal je de opleiding/cursus/module overnieuw moeten doen.

Wat als ik denk dat de ene assessor wel een goed zou geven?

Dan heb je pech. De beoordeling is iets dat twee assessoren doen, daarover overleggen ze en komen tot een gezamenlijk besluit.

Rudolph

maart 2021