Hfd 1. Industrie en Firma

Als iemand naar je lusiterd is het fijn als die een beetje de context kent van het verhaal. Gaat je verhaal over hoe moeilijk het is om promotie te krijgen dan is het zinvol te weten of je in de zorgindustrie werkt of bij een advocaten kantoor. Daar gaan dingen namelijk nogal anders. Dus zorg dat je een verhaal hebt dat even het plaatje schetst. Dat te doen met wat praktische voorbeelden of duidelijk uitleggen wat het product of dienst is waar je mee bezig bent helpt erg om daarna beter advies te krijgen.

Context geeft begrip. Als mensen iets moeten beoordelen vinden ze het fijn wat van de context te weten. Iets roods zien als je in het bos staat is iets anders dan in de context van een autoweg. Rood is een bloem of een stoplicht. Wellicht stom voorbeeld, maar ga je zelf eens na hoeveel plezieriger het gevoel is als je iets weet van de omgeving, het kader van iets. Zeker als het over een probleem gaat wil je het kader kennen. Het probleem is een vuurtje. Het kader is een gasfornuis, dan is er geen groot probleem. Als het kader een vuruwerkopslag is, dan wel. Dus context.

Context wekt interesse. Dus de lezer is op zoek naar context. Die lezer is vaak iemand dat wellicht iets van de industrie weet waarin je werkt of waarin je opdracht plaatsvind maar het is fijn als die even meegenomen wordt in wat die industrie ook weer is. En in veel gevallen weet de lezer niet zo veel van de industrie en jouw firma als jij dat weet. Dus neem de lezer mee en maak die net zo enthosiast voor jouw industrie als je zelf bent. En stem de boodschap en dus de lengte van dit hoofdstuk af op de lezer.

Feiten maken het verschil. Wat free format typen over je industrie en firma is niet zo zinvol. Lardeer je tekst met feiten.

  • Is die enthosiast over jouw industrie.
  • Heeft die beelden bij de producten die in die industrie belangrijk zijn en de relevantie voor de economie en zijn leven.
  • Snap die de dynamiek van de firma waar jij werkt.
  • Kan die zich een beeld vormen van het kantoor, de mensen, de organisatie.
  • En een beeld van de uitdagingen waar jij mee moet werken (saaie collega’s, dalende omzet, verlieslatende producten, etc)

Hoofdstuk 1. Introductie

Hier zouden er twee sub-hoofdstukken in kunnen:

1.1 – De industrie

1.2 – Je firma


1.1. – De industrie

Inleiding. Hier vertel je wat over de achtergrond van de industrie waar jouw firma in actief is. Wanneer is de industrie gestart, waar op de wereld, waarom? Wat was toen het innovatieve aan de producten? Wie zijn de spelers, wie de grootste en waarom? En zet er een plaatje bij van vroeger.

Hoe is de situatie nu, is de industrie in opgaande lijn, of juist steeds meer verliesgevend? Hoeveel mensen zijn er in actief? (gebruik goede bronnen)

Doel van dit hoofdstuk is inzicht te geven in de branche en het probleem van de opdrachtgever beter te kunnen plaatsen.

Praktisch: Bronnen die je kan raadplegen: MarketLine en meerdere andere bronnen zoals informatie van brancheverenigingen, Kamer van Koophandel, banken etc. En werken met de externe analyse tool DESTEP kan hier ook goed helpen informatie te groeperen.

Logica Tip: Beschrijf hier zaken die later ook terugkomen in je probleemstelling. Stel dat je in de industrie zit van fototoestellen. Dan vertel je dat de industrie in een digitaliseringslag zit, en hopla, dat lees ik dan ook terug in het probleem bij jouw firma, dat ze moeten stoppen met filmrolletjes te maken.

Valkuil. Veel studenten zie ik hier blijven hangen. Lekker veilig en kan je veel tijd in steken met de opmaak, plaatjes zoeken etc. Maar tja… er zijn nog tig hoofdstukken wachtende. Dus dit in het begin kort doen, steek er maximaal een avond in en maak al een eerste opzet. Later als je portfolio af is heb je wellicht nog tijd om het verder aan te vullen. Dit is niet het belangrijkste deel van je portfolio. Maar zet overigens wel de toon, dus hoe leuker met plaatjes gebracht, hoe aantrekkelijker het voor de lezers is met plezier verder te lezen.

Jip en Janneke. Dit lijkt me niet moeilijk, als er vraag naar komt zal ik hier nog wat tekst schrijven, maar voor nu niet.

Wat ook kan….

Een indeling die je hier verder als sub-hoofdstukken zou kunnen gebruiken is:

  • Marktbeschrijving. Omvang, soort producten, etc
  • De doelgroep. Wie, aankoop traject, gemiddelde ordergrootte, et
  • Concurrentie. Wie, welk onderscheidt, prijszetting, imago, etc.
  • Positionering van jouw firma.

Ad 1.2. – Je firma

Inleiding. Hier wil je een beeld schetsen van de firma en wat je rol is, dat geeft weer wat meer context. Dat helpt de lezer of luisteraar te snappen wat de reikwijdte is van je werk en welke impact je kan maken.  

Zaken als:

  • Wanneer is die opgericht, waarom, waar in Nederland of de wereld?
  • Wat is het product of dienst en in welke behoefte voldoet dat? Waar zit die behoefte, hoe groot is de markt. Laat eventueel een plaatje zien van de afnemers.
  • Hoeveel medewerkers, en is dat groeiende? Hoe doet de firma het, en waar zit de concurrentie?
  • Geef bijvoorbeeld ook een beschrijving van de kernwaarden van het bedrijf of het business model van het bedrijf.
  • Wat is jouw rol en hoe past dat in het geheel van de organisatie?
  • Eventueel welke budget verantwoordelijkheid je hebt, hoeveel medewerkers voor je werken, welke impact jouw werk heeft op het eindresultaat van de firma.

Praktisch. Jaarverslagen helpen hier en bij grote beursgenoteerde bedrijven hun kwartaalcijfers en rapporten. Kijk ook of er andere rapporten worden uitgebracht door de firma, wellicht een voor intern gebruik of in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Is er niets, dan zal je op zoek moeten gaan bij medewerkers die al lang bij de firma werken en hun verhalen nemen.

Logica tip. Als je portfolio over iets gaat wat je rol is, prima beschrijf dat. De lezer verwacht dan ook een gedegen stuk. Is je probleem buiten je rol, zeg je doet HRM en gaat iets doen rond strategie, beschrijf dan hoe ‘goed en uitdagend’ het is dit portfolio te maken omdat dit buiten je HRM vakgebied, buiten je comfort zone zit.

Valkuil. Is er denk ik hier niet echt. Hoogstens dat je jouw rol down-played, net doet alsof het niets voorstelt. En dat is vaak niet zo. Ook de klaagmodes helpt hier niet ‘is ben maar een rayon manager van de Spar, hoe kan ik nu strategie doen?’ Even klagen ok, maar dan snel doorpakken.

Jip en Janneke. Geen dingen hier nodig denk ik. Moet wel duidelijke zijn.

Eventueel past hier ook bij:

  • Klant profielen. Wie kopen bij jullie? Waar zitten die mensen op de wereld? Wat doen die? Zet er een foto bij van een klant die je product of dienst gebruikt, dat spreekt meer aan.
  • Product portfolio. Met wat foto’s van de producten en hun toepassingen.
  • Een foto van je werkplek. Ik vindt dat altijd leuk om te zien, dat geeft me meer persoonlijk contact met een student.

Dit is echt een leuk gedeelte van het werk. Maar vaak denk je er te gemakkelijk over. Laat mij je helpen een prachtig verhaal te maken.

Rudolph Regter