Zal het wel halen zeker? Weet ik heus wel hoe je dat doet. Easy going man, we zien wel. Prima, dan heeft het geen nut verder te lezen. Mocht je wat trefzekerder willen werken, lees door.
Inleiding. Een plan van aanpak wordt wel gevraagd door een opdrachtgever om zo te weten hoe je het consultancy traject gaat aanpakken. De opdrachtgever kan een externe partij zijn, maar je kan jezelf ook een opdracht geven. Als je volgend jaar een huis wil kopen, fysiek sterker worden, meer geld op de spaarrekening hebben staan… .het heeft allemaal een plan nodig om daar te komen. Hoe ga je het aanpakken?
TIP: Start direct met de opbouw van de hele plaat. Begin met het eind in gedachte is de uitspraak. Dus Situatie, Complicatie, Oplossing. En je plan van aanpak beschrijft dan de eerste twee punten in grove lijnen. Deze aanpak is anders dan de standaard adviezen die je op het internet kan vinden. Die adviezen hebben er baat bij dat je dingen in partjes doet. Maar een pizza bak je toch ook niet per pizzaslide om pas na zes pizzaslides gebakken te hebben de hele pizza te serveren?
Praktisch. Een plan van aanpak is dus gelijk het woord zegt, een plan hoe je een doelstelling gaat aanpakken. Is je doelstelling een consultancy klus te klaren en/of een portfolio te produceren dan maak je daarvoor een plan. Wat staat daar zoal in?
Naast de titelpagina aan het begin met de standaard dingen als naam, vaknaam, datum, nummers, een leuke titel, een plaatje die iets verteld over de firma etc. zijn er wat hoofdstukken te bedenken. Een hoofdstuk indeling zou kunnen zijn:
- Management samenvatting
- Inleiding
- Industrie perspectief
- Firma opbouw
- Het probleem
- Theoretische kader
- Aanpak van het onderzoek naar oplossingen voor het probleem.
- Project plan
Management samenvatting
Een korte tekst waarin ik lees wat ik verder in detail kan lezen. Dus een samenvatting.
Inleiding
Waarom maak je dit? Wat is er leuk aan. Waarom past het bij je carriere? Waarom past het wel of niet bij je baan.
Industrie perspectief
Hoe ziet de industrie waarin je werkt er uit? Wat zijn de trends en ontwikkelingen. Waar zitten zoals je dat ziet en zoals de industrie dat ziet mogelijke knelpunten. Waar gaat het goed, waar niet. Hoe is de concurrentie. Is het een lokale markt of een global market?
Firma opbouw
Hoe heet de firma, wie zijn de aandeelhouders, in welke markt zijn ze actief, hoe lang al, hoe wel of niet succesvol, welke missie etc, welke markt wordt bedient en hoe groot is die markt?
Het probleem
Waar ligt een uitdaging? Zie verder hiervoor mijn tekst bij de uitleg rond Situatie, Complicatie en Oplossing aanpak.
Theoretische kader
Wat voor theorieen heb je overwogen. Welke zouden passen bij je probleemstelling. Waarom? En welke ga je daadwerkelijk uitwerken?
Aanpak van het onderzoek naar oplossingen voor het probleem.
Wat voor soort onderzoek ga je doen? Welke heb je overwogen en welke heb je gekozen en waarom? Hoe zorg je dat het betrouwbaar en valide is. En hoe zet je causale verbanden?
Welke bronnen ga je gebruiken? Check eerst tot welke bronnen je toegang hebt.
Project plan
Welke activiteiten ga je wanneer doen?
Valkuil. Vrijwel 80% van de mensen start te laat met het onderzoek. Ze vergeten dat er een verschil is tussen de tijd nodig om onderzoek te doen, dus welke activiteiten ze zelf doen en wat de doorlooptijd is. Je denkt dat je 2 uur bezig bent met vragen opstellen, 8 uur met interviews doen en dan nog een 4 uur om die te verwerken. Klinkt als snel gedaan in zeg een paar dagen. Maar….. voordat je mensen zo ver hebt dat ze tijd willen steken om jouw vragen te beantwoorden ben je makkelijk twee tot drie weken verder. En dan zeggen ze nog eens een afspraak af en ben je al in week vier of vijf. En als je maar 15 weken hebt voor je consultanty/portfolio opdracht…. dan is er al veel tijd verstreken…
Formeel akkoord op het plan?
Of er een officieel akkoord moet komen op je Plan van Aanpak, dat zal verschillen per opdrachtgever. Steekt je opdrachtgever er voor zijn begrippen veel geld in, dan zal die een formeel akkoord willen geven. Jij gaat ook niet geld storten aan de aannemer voordat je weet wat voor soort huis die wanneer en waar voor je gaat bouwen.
RR’s opvatting. Ik hoef niet een formeel akkoord te geven op een Plan van Aanpak. Ik zie dat als een drempel voor vaart maken. Wel zou ik denken dat je de hoofd- en deelvragen me voorlegt zodat ik a) kan checken of die in deze opdracht/cursus passen en b) of die de juiste omvang of moeilijkheidsgraad heeft.
Opgeheven vingertje. Zonder plan is het moeilijk sturen en moeilijk tevreden zijn met waar je bent. Want je wist niet of je daar wilde zijn op dat moment. En ik ga geen tijd maken aan het eind van de opdrachtperiode als je mijn tijd niet gebruikt hebt aan het begin van de periode. Die tijd is weg, ook ik heb geen voorraadschuur waar ik tijd in kan opslaan…
TIMING
Je plan van aanpak af hebben als je op een vijfde van de totale tijd bent lijkt me essentieel. Dus heb je 15 weken de tijd, lijkt me een Plan van Aanpak af hebben rond eind week 3 erg verstandig.
Doe je er langer over dan 3 weken tja… waar zit dan het probleem en waarom kon ik je daarbij niet helpen? Vroeg je wel mijn hulp? Hoofd- en deelvragen maken kost ongeveer 15 minuten overleg (als je zelf wat voorbereiding hebt gedaan). Die tijd hebben we toch wel?
Alles na week 6 is denk ik nutteloos. Of je wil niet klaar zijn in week 15, maar pas veel later…..
Rudolph Regter
versie december 2020