Presenteren

Hoe maakt je een portfolio/werkstuk/scriptie. Drie woorden die vrijwel steeds een lading dekken die te maken heeft met hoeveel punten je er voor krijgt, hoe zwaar het vak is en wat docenten dan willen zien. Vanaf nu gebruik ik het woord werkstuk.

Versie beheer: Dit is een eerste versie op 24nov20 als eerste voor mijn klassen, ga hun om feedback vragen naar wat niet duidelijk is, dan zaken eventueel aanvullen, plaatjes erbij zetten en dan is het af.

Disclaimer. Als je iets gaat presenteren zijn daar vele tips en adviezen voor.  Hieronder mijn persoonlijke suggesties. Let op, iedere manager of docent heeft zijn eigen stijl en wensen, dus ga niet blind af op wat ik hier schrijf. Deze tekst is op geen enkele manier een officieeel stuk of iets waar je rechten aan kan ontlenen.

Tip 1. Voor je begint je mondelinge of schriftelijke presentatie te maken, bedenk het volgende.

Inleiding. Als je gaat presenteren zijn de vier P een handig hulpmiddel je voorbereiding te doen. Dit is zowel bij een mondelingen presentatie nuttig als bij een schriftelijke, ik denk dat het goed is zo snel mogelijk als je een cursus start de vier P’s scherp te krijgen. Dat geeft je dan een stip aan de horizon. 

  • People: voor wie presenteer je?
  • Place: op welke plaats presenteer je?
  • Purpose: welk doel heeft je presentatie
  • Point: welk punt wil je maken.

People. Zoek de participanten van je vergadering op. Of als het een assessment is, wie mogelijk die mensen zijn. Je krijgt dat vaak niet van tevoren te weten, maar je weet ewl welke docenten er voor die cursus zijn, dus daarmee is de groep vaak al verkleint tot iets van zes docenten. Verdiept je in hun achtergrond die waarschijnlijk iets zal zeggen over de stokpaardjes die ze hebben en waar ze dus vragen over kunnen gaan stellen. Bekijk hun linkedin pagina’s bijvoorbeeld en kijk naar welke industrieën men gewerkt heeft en in welke soort rollen. Is men sales gedreven, meer financieel, onderzoek belangrijk, of juist niet.. etc.

Place. Fysiek ergens? Dan ventilatie, geluid, koffie etc. checken. Wees op tijd om de tempratuur goed te zetten en verluchting te regelen anders vallen je toehoorders in minuut vijf al in slaap. Zeker bij hotels is het altijd veel te warm. 

Online? Check of je het snapt hoe dat werkt. Controleer of ook achtergrond, geluid, beeld etc werkt. Dat je weet hoe je presentor kan zijn, de chat functie, hoe je presenteert terwijl je ook participanten ziet en zo meer. 

Purpose. Wat is het doel van de bijeenkomst. Is er een agenda. etc. Bij een assessment is je purpose de assesssoren te laten zien dat je bepaalde dingen beheerst. Dat moeten ze objectief kunnen beoordelen, dus aan jou de taak dat dan ook te laten zien. Daarvoor moet je wel de meetlat kennen. Die we in onderwijs land een rubric noemen.

Point. Wat wil je bereiken? Dat groot opschrijven boven je hoofd of op spiekbrief. Dat is je doel voor die periode van het overleg of het assessment. Bij dat laatste zal het een ‘competent’ of voldoende halen zijn. 

Tip 2. Hoe je opbouw van je mondelinge presentatie zou kunnen zijn.

Eerst vertel je wat je gaat vertellen.

Dan vertel je het.

Dan vertel je wat je verteld hebt.

Dit is een beetje de standaard tip bij presentaties. Je zal zelf ook wel weten dat je in het begin van een presentatie meegenomen moet worden, net zoals de eerste seconden van de commercial als je naar een filmpje kijkt. Pakt dat je niet, dan ben je snel afwezig. Net zoals dat jouw audience is als jij presenteert. Denk nooit dat jij iets unieks gaat brengen. Daar ga jij namelijk niet over, maar wel je publiek, die zal beoordelen of het voor ze interessant is of niet.

Hoe gebruik maken van de energie in de zaal.

Die zit er dus in de eerste minuten, dan zit er spanning in de zaal, ‘wat gaat die vertellen?’.

Dan de laatste minuten, want dan verwacht de audience de afsluiter. De take-away. Maar hoe weet de audience dat het de laatste minuten zijn. Wellicht door op hun horloge te kijken…maar dat wil je niet. Dus gebruik de aanpak te zeggen ‘in de laatste tien minuten breng ik u nog xyz’. En dan als je bent aangekomen bij je take-away, je pitch, zet die met een krachtige stem aan, niet overdreven, maar wel met de aanloop ‘de afgelopen xyz minuten nam ik jullie mee in het verhaal over xyz. het punt dat ik wilde maken is dat het xyz is. Daarmee sluit ik mijn presentatie.’

Tips 3. Je werkstuk opbouw.

Drie onderdelen en voor studenten een vierde als toegift.

Zie hiervoor een apart webpagina. Die zit hier.

Tip 4. Techniek.

Laat je niet afhankelijk zijn van de techniek. Dus als je in Teams presenteert dan:

– Online afspraak. Heb je telefoon als backup. Daar zet je Teams app op en je hebt geoefend hoe dat gaat, mocht je PC het laten afweten. Je hebt dus naast je computer ook de app op je telefoon geïnstalleerd, dat als Teams of Zoom wegvalt op je computer, dat je verder kan gaan op je smartphone. Het systeem (Zoom, Teams wat we maar gebruiken) niet vooraf hebben uitgeprobeerd en in een assessment de ‘zielige calimero spelen’, bij mijn pakt dat niet erg meer.

– Je deed een speedtest op je internetverbinding. Werkt die goed? Heb je telefoon standby als plan B. Dus je weet hoe je jouw telefoon op data kan zetten, er een hotspot van kan maken, zodat je die kan gebruiken met je PC. 

– Als het een fysieke afspraak is. Je hebt een computer bij je om te presenteren, je presentatie staat op je pc en hoef je niet van de cloud te halen. Zonder pc aankomen en maar denken dat school ergens een pc heeft staan…. wat mij betreft kan je wegblijven…

– Je hebt een print van je werkstuk voor je liggen, want je kan sneller in fysieke bladzijde bladeren dan digitaal, plus je hebt op de prints wat (spiek) notities op gemaakt, toch?

Tip 5. Tijden

Natuurlijk heb je de tijd die je nodig hebt voor de slides uitgeprobeerd. Langer dan 10 minuten hou je online de aandacht niet vast.

Natuurlijk log je 15 minuten voor de afspraak in om zeker te maken dat je op tijd bent en eventueel nog wat small talk met je gesprekspartner te doen ter inleiding. Altijd goed de vergadering luchtig te kunnen starten.


Vond je dit nuttig?

Dit artikel is gratis te downloaden hier (Note: nog niet in november, dan nog bezig het stuk final te maken). In de download heb ik nog wat extra informatie verwerkt die niet op deze webpagina staat.

En wil je nog aanvulling horen, schrijf je dan in bij de http://www.defastlane.com de webinar service die ik gestart ben in december 2020

Disclaimer

Dit is beslist niet een officiële tekst van iemand anders dan Rudolph Regter. Het is een suggestie en iedere gelijkenis met andere zaken is blablabla, je snapt het.

Ook zullen er mogelijk spellingsfouten in de tekst zitten of zinswendingen die niet correct zijn. Als je dat vervelend vindt, zend me je correcties. Zend je de correcties niet, erger je wel, lees het stuk dan gewoon niet, niemand verplichdttdd je er toe.

Rudolph Regter

versie 24 november 2020