Halverwege – Tip #3

Zie je de deadline al komen. Maar je bent wat over de helft. Zet even door. Veel studenten die een semester een cursus of module volgen zijn nu wat over de helft. En sommige daarvan zien het eigenlijk niet meer zitten…… Wat is er te doen? Hieronder wat van mijn gedachtes.

Tip 1: F! de studiedruk.

Die studiedruk is vaak druk van docenten om iets te produceren. Maar het examen is nog voor jou heeeel ver weg. Namelijk pas over een week of 6. Euh… een week of zes. Dat klinkt als maximaal 6 zaterdagen of zondagen. Dat is nu weer niet heel lang. Maar ook weer wel als jouw geest het al aan het verwerken is. Dan is het alleen nog maar een kwestie het op papier te krijgen. En dat vraagt wat disipline.

Maar F! de stress.

Tip 2: Plan nu al typetijd in je agenda.

Probeer niet iets te doen waar je niet goed in bent. Probeer dat in elk geval niet doorlopend, want dan heb je doorlopend stress. Dus ben je niet goed in dingen in lange zinnen schrijven, probeer dat dan ook niet steeds. Dat geeft maar steeds stress. Kies er voor om korte notities te maken. Zo op losse blaadjes of in een vast word document op je computer, of beter nog, met losse papiertjes in je auto.

En dan ga je de stress in. Niet anders dan naar de tandarts gaan. Je wil het niet maar weet dat het wel moet gebeuren. Even op je tanden bijten… Dus plan in je agenda:

1. Dit ga ik schrijven zet je op een stuk papier. Beste is al een indeling te hebben van je portfolio en die toe te wijzen aan een x aantal sessies van 20 minuten.

2. Ik neem steeds 20 minuten om te schrijven zonder afleiding.

3. En elke 20 minuten ga ik met het volgende deel verder. Ik blijf niet hangen op dat vorige stuk. Want als ik daarop blijf hangen pakte dat deel me schijnbaar niet, dus ga door.

4. Naast me staat een pot drop, koekjes etc en na 20 minuten neem ik 10 minuten rust om koekjes te eten.

5. Ik voel me trots! Dat doe ik op een avond 3x en dan ga ik vieren dat ik een uur (want 3x 20 minuten) aan een stuk door gewerkt heb.

Doe de 5 stappen een keer of vier, dus vier avonden en je bent klaar.

Ik garandeer je het!

Als het niet werkt, geeft ik je een pak koekjes!

Rudolph

26 april 2023