Wat dacht de assessor – week1

Na een eerste week assessments afnemen, een stuk of twaalf, zijn er een paar opmerkelijkheden. Daar kunnen de studenten die nog op moeten, wellicht hun voordeel mee doen.

QUOTE: Ik heb het boek wel gekocht, maar niet open gedaan.

De topper deze week was wel de student die op mijn vraag ‘heb je het studieboek in bezit?’ als antwoord gaf ‘ja die heb ik wel gekocht, maar als ik eerlijk ben niet open gedaan’.

Of het zo slim is zo eerlijk te zijn ik weet het niet. Slim is het zeker niet om een boek dat als enige is geadviseerd is voor de cursus en gebruikt is als basis van de lessen, niet te gebruiken. Dan loop je een grote kans veel mis te schieten, zoals bijvoorbeeld op inhoud van je portfolio en de modellen die gebruikt zijn.

Verder nog….

Hoe deel ik een presentatie ook weer?

Dat komt bij mij erg slordig over. Zo iets van de voetballer die het veld betreed en denkt ‘Hmm… rond en zo, zal een bal zijn, wat gaan we daar eens mee doen?’. Al ben je niet bekend met Teams, oefen dat even….

Niets op het werk mee gedaan.

Weken heb je gewerkt aan een project in samenwerking of, beter nog, voor de firma waar je werkt en dan vertel je dat je portfolio werk niet of weinig met je werkgever is besproken. Dan vallen die uren werk die je er in stak een beetje in het water. Natuurlijk, je maakt een portfolio ook voor de studie. Maar die studie vindt het ook relevant dat je werkgever er iets mee deed.

Bij de koffie besproken.

Natuurlijk moet je veel bij de koffie bespreken. Maar je weet zelf dat wat mensen daar zeggen soms weinig inhoud heeft. Er wordt niet gesproken over het inzetten van budget, of die van menskracht. Het is ook niet een formeel moment waar je eventueel op terug kan vallen. Dus prima om dat te doen, maar vertel me ook dat je het gesprek daar hebt opgevolgd met een formele vergadering met de juiste mensen aan tafel.

Zijn er nog vragen?

Prima als afsluiting… maar niet als het je 4e slide is. Dat is wat kort door de bocht….

Ja, dat wist ik niet.

Veel dingen kan je niet weten, maar openlijk zeggen dat je dingen niet wist die in de les behandeld zijn is ietwat suf. Beter zou zijn ‘dat is me dan even ontgaan, maar als ik daar nu invulling aan kan geven zou ik zeggen dat…..’.

Niet-competent. Stilte.

De boodschap krijgen dat je het niet gehaald hebt is verschrikkelijk vervelend. Maar laat de kans met de assessoren te spreken niet voorbijgaan. Die zeggen wel dat ze tijd voor je maken, maar dat moet je maar afwachten. Zorg dat je een pen en papier in de buurt hebt liggen met groot daarop ‘Direct pakken als ik het niet haal’. En direct ga je met de pen in de aanslag opschrijven wat de feedforward is van de assessoren. Wat moet waar verbeterd worden. En maak een vervolg afspraak, of zet jezelf een deadline op wanneer je voor de 2e kans wil gaan.

Zoals jullie hebben gelezen…

Natuurlijk mag je ervan uitgaan dat assessoren het hebben gelezen. Maar dat is een van de veertig gelezen stukken die er waren. Dus vaak zeggen ‘zoals jullie hebben gelezen’ is lichtjes irritant. Ik moet examen doen, maar jij. Dus neem me mee in jouw verhaal, breng dat enthousiast en wees trots op het resultaat. En dat resultaat is niet dat je het opgeschreven hebt, maar het effect daarvan op jou en de firma.

Leuk was…

… dat een student die dag jarig was en zo met een voldoende een cadeau die dag kreeg. (overigens geheel zelf verdient)

… dat een student het haar laatste assessment was, en nu haar diploma kan ophalen. Leuke start van het jaar!

… dat een student een situatie beschreef en bij doorvragen het moeilijk moet hebben gehad want ‘de organisatie keek nooit naar de kosten’.

Een leuke week achter de rug, nog vier weken voor de boeg met assessments. Wellicht volgende week weer een reflectie. Tot dan.

Rudolph Regter

Zaterdag 15 januari 2022