In zicht van de deadline. Tips#2

Het is studie en praktijk bij de CA. Dus checken of die praktijk ook echt betrokken is zullen docenten wel willen weten of gaan controleren. We hebben het er over dat een portfolio ‘een beroepsproduct’ moet zijn zo schrijven ze in doelstellingen. Bekijk eens hoe je daarop kan inspelen.

Wat overdenkingen rond ‘beroepsproduct’ die mogelijk je portfolio beter maken

Presentatie geven aan je werk, voor het assessment. Dit is de beste tip, dan kan je namelijk zeggen dat je portfolio ‘geland’ is bij je werkgever. Zelfs al presenteer je niet voor de aandeelhouders, maar gewoon voor je afdeling. Prima. Alles is beter dan niets!

Beoordelingsformulier erbij doen. Naar ik denk is dat een soort van een standaard ‘verplichting’, je opdrachtgever wat laten vertellen over haar of zijn reflectie over je werkzaamheden en het eindproduct. Zorg dat je dat hebt. En het hoeft niet altijd een lovend stuk te zijn. We zijn hier om te leren en van lof is de ervaringen, leren mensen niet zo veel. Dus als er her en der kritiek instaat helemaal prima. Zie dan dat je in je assessment wat kan vertellen hoe je met de kritiek bent omgegaan.

Zonder wrijving geen glans.

Deed je iets dat je (beroeps) vaardigheid deed vergroten? Vertel er iets over in een reflectie deel van je portfolio. Als je dat wat degelijk wil doen, verwoord je dat in een STARR vorm. Zoek die even op internet op. Docenten willen graag horen dat je iets geleerd hebt, waarom je dat zo geleerd hebt, hoe je verder gaat met daarin of op die manier te leren. Soms is een beetje softy praat prima. Er zijn ook docenten die hier voornamelijk naar op zoek zijn. Helemaal goed, we bestaan bij gratie van de verscheidenheid.

Wat foto’s van je werk. Persoonlijk vind ik het altijd erg fijn foto’s te zien van de firma waar een student werkt, een foto van het product dat de firma voert en eventueel de werkplek. Zo krijg ik meer context van waar de studenten buiten zijn studie mee bezig is. Te plaatsen in je portfolio of bij de presentatie.

Drie partijen tevreden maken, soms moeilijk en niet altijd nodig

Het kan zijn dat je opdrachtgever niet tevreden is en dat kan bij iedereen eens gebeuren. Maar bedenk dat je drie partijen tevreden moet houden: jezelf, de opdrachtgever waar je werkt en de docent. Jezelf die het diploma wil en zinvol wil leven, je opdrachtgever die het leuk zou vinden iets aan je studiewerk te hebben en de docent die je studie beoordeling doet. En soms krijg je een docent alleen blij als er dingen in je portfolio staan waar je opdrachtgever helemaal niets mee heeft. Bijvoorbeeld met theorie modellen. Daar hebben mensen in het bedrijfsleven vaak niet veel mee. Maar je docent en assessor wel… Een ander voorbeeld is als je een strategisch project doet, de strategie is vaak iets voor een klein groepje mensen in een organisatie, dus als jouw strategie-portfolio niet helemaal op waarde geschat kan worden omdat je tig lagen onder het hoofdkantoor en directie zit, no worries.

Dus zie steeds een goede afweging te maken.

Mist je iets in de tip rond het beroepsproduct? Stel me de vraag op rudolph.regter@outlook.com