In zicht van de deadline. Tips#1

December maand, laatste loodjes voor studenten. Even een serie blog artikelen om wat te helpen.

Het was plezierig een bericht te krijgen van Raimy die me wees op een foutje in de user interface van maakeenportfolio.com. Ook vertelde die me dat de website in goede aarde valt bij studenten en docenten, dus dat geeft me weer zin wat nieuw materiaal te plaatsen. De website is sinds deze zomer life en heeft inmiddels ruim 1.700 bezoekers gehad die in totaal over de 4.500 pagina’s hebben bekeken, het zal dus wel in een behoefte voorzien….

Het is december 2021 en naar ik inschat is er een grote groep studenten, met name van het 1e jaar, die deze dagen in de ‘5 voor 12’ situatie zitten. Ze stompen aan een deadline en hebben mogelijk nog niet het idee dat ze al ver genoeg zijn. Awel, ver genoeg, zou eigenlijk tegen deze tijd op 95% moeten zijn naar mijn idee. Dan nog wat layout werk en dan uploaden.

Nog wat tips

Zit je nog op minder dan 80%? Maak dan nu een besluit. Of een strakke planning te maken met wat je per dag gaat doen de komende drie weken, of nog eens goed nadenken. Overweeg dat te bespreken met je docent of het verstandig is je portfolio in te leveren. Het is zonde van jouw tijd om iets in te leveren waarvan je al kan voorspellen dat het niet voldoende zal zijn voor een goede beoordeling. Op de CA is het flexibel onderwijs. En de meeste modules hebben een ‘windows of opportunity’, momenten dat er een mogelijkheid is om een assessment te doen. Gaat het niet in januari, dan wel in april of zo. Check dat even.

…Aan de andere kant… komt van uitstel ook niet afstel? Ken je zelf daarin!

Voor het inleveren: ben je alle hoepels door? Mijn collega docenten hebben er een hekel aan wat ik nu doe, maar mijn tip is de rubric/het beoordelingsformulier erbij te nemen en alle punten te bekijken. En achter alle punten zelf te schrijven waar je dat punt kan vinden in je portfolio. Dus staat er in de rubric dat je past competent krijgt als je laat zien dat je weet dat 1 en 1 = 2 is, kijk dan in je portfolio waar je bewijst dat je dat weet. ‘Hier is een foto van de bakker die me een compliment geeft dat ik twee broden kan bestellen, een voor mij en een voor de buren’.

Inleveren daar waar gevraagd. Daar waar je docent zegt dat je portfolio moet zijn. Zegt die in het school systeem en in haar of zijn mailbox, doe dan beide. Vraag hier expliciet naar. Simpel, want een docent heeft vaak tientallen portfolio’s te lezen in januari, dan is het verwarrend als die per mail, twitterbericht, systeem, of cloud binnenkomt.

Gebruik een duidelijke filenaam. Voorzien dat document van een file naam die wat zinvol is. Ik heb daar strikte ideeën bij, want naar mijn mening moet je het makkelijk maken voor jezelf en anderen. Dus een file naam als ‘ditvak-bijna af-van Pieter’ daar kan ik niet veel mee. En denken dat het systeem dat wel handig voor de docent zal administreren is iets aannemen. En een aanname is altijd gevaarlijk! Dus lever je iets bij mij in dat heeft de file name de volgende opbouw: voornaam_achternaam_studentennummer_code module_versienummer.

Lekker ambtelijk vindt je? Dan heb je nog nooit veel geld verdient als consultant, want die doen het niet anders.

Maak direct een presentatie voor je assessment. Je zit nu nog goed in je portfolio. Het moment om je presentatie voor het assessment te maken. Maak die nu in hoofdlijnen in de ‘hoofdstukken’ Situatie, Complicatie, Oplossing. Leg die dan weg tot in het nieuwe jaar, een week voor je assessment en kijk er nog eens met de buurvrouw of –man naar. Met iemand die niet goed je werk kent, noch je studie. Die moet je presentatie snappen. En na tien minuten weten wat jouw toegevoegde waarde was voor de firma en wat je geleerd hebt.

HOU VAKANTIE!

Dan januari 2022:

Presentatie niet langer dan 10 minuten, of wat er voor staat. Vraag er bij je docent na, maar bij mij is tien minuten presenteren voldoende. En minder is beter, meer dan raak ik geirriteerd. Want ik las je portfolio al. De presentatie is slechts om me te laten zien dat je hoofdzaken van bijzaken kan onderscheiden en me even weer mee te nemen in het verhaal. Klok die tien minuten vooraf. En welke natuur heb je? Praat je veel en ga je meer erbij verzinnen als je presenteert (dan korter dan 10 minuten plannen), of hou je jezelf aan de slides.

Check alle standaard dingen: PC, Teams, verbinding etc. Hoe prutserig is het als je niet weet hoe je jouw presentatie moet delen in Teams. Blijf dan gewoon in je bed als je dit niet serieus neemt…..