Nog maar eens wat punten op een rijtje. Op meer plekken in deze website ga je dezelfde soort advies vinden, maar beter dat je het teveel leest en dan gaat doen en het vak haalt, dan dat je het goede werk dat je stak in een portfolio laat verwaaien door een slecht presentatie. Dat is een gouden ketting in een papieren broodzak doen….
Leestijd: 2 minuten. Nut: verhoogde kans op een leuk assessment gesprek.
Verdiep je in wat je wil bereiken met je presentatie
De P’s
People: wie gaat er naar je luisteren en kijken?
Place: waar ga je presenteren?
Purpose: wat is het doel van je presentatie?
Point: welk punt (1 max 2) moeten mensen onthouden.
Of een andere indeling als voorbereiding is:
Wat wil je dat ze….
- … Weten?
- … Willen?
- … Kunnen?
- … Doen?
Dit is een variant van een communicatie briefing maken waarbij je kijkt naar Kennis, Houding en Gedrag.
Weten: ik wil dat je weet dat de strategische richting van de firma nauwkeurig past bij wat klanten willen. Of, ik wil dat de assessoren weten dat deze nieuwe product-markt combinatie een gat in de markt gaat vullen.
Willen: ik wil dat je me een opdracht geeft het verder uit te werken en dat je daar nu al een budget voor zal vrijmaken. Of, ik wat de assessoren, doorvragen op mijn klantonderzoek en waar het product aan gaat voldoen.
Kunnen: ik wil dat de opdrachtgever zelf verder kan nadenken over wat dit nieuwe product kan doen voor onze klantenkring. Of, ik zou willen dat de assessoren zelf een beeld vormen hoe ze zelf dit nieuwe product zouden gaan gebruiken.
Doen: ik wil dat de opdrachtgever direct een nieuwe afspraak met me maakt voor een vervolggesprek en dan met de directeur erbij. Of, ik wil dat de assessoren mij een voldoende geven en ik ga het ze zo gemakkelijk mogelijk maken dat me toe te kennen.
Opbouw van je presentatie
- Je verteld wat je gaat vertellen.
- Je verteld het.
- Je verteld wat je verteld hebt.
Een andere indeling is:
1. Een cliffhanger die de aandacht trekt. Dat kan een voorbeeld van je product zijn, een toepassingen van dat product op een rare wijze. Een foto van de oudste klant. Een vraag is een goede start, een interessant feit of verhaaltje.
2. Probleem stelling. Wat is de spannende probleem dat je hebt aangepakt.
3. De oplossing.
4. Wat is het effect van de oplossing. Waarom gaat de firma of de wereld er beter van worden?
5. Een punchline aan het eind. Net zoals bij reclames, de eind regel, de ‘pay-off’. Dat wat in een zin je verhaal samenvat en mensen makkelijk kunnen onthouden.
Start duidelijk, met een start zin
Vertel dat je gaat beginnen en zeg dat duidelijk. Je doet een introductie praatje over het mooie weer, wat leuk het is een assessment te doen etc.
Maar dan start je met een formeel moment, je zegt iets van ‘Om dan nu te starten…’.
Je betoog. Hou het actief en nuttig
- Varieer met je stem, die dynamisch moet zijn. Speel met Luider/Stiller, Sneller/Langzamer, Hoger/Lager.
- Je varieert je inhoud.
- Hou het kort.
- Er is een afwisseling tussen wat men kan lezen en kan zien. Zet er eens een knallende plaat in met veel kleur.
- Breng iets in de presentatie dat nut heeft voor de toehoorders. Herhaal dat vaak zou ik vinden. Dus eventueel zelf tussentijds zegt je iets als ‘Met dit punt heb ik bewezen dat ik heb samengewerkt’.
- Maak ze nieuwsgierig.
- Maak het spannend.
- Stel vragen.
- Deel je emoties, dat maakt het persoonlijker.
Neem deelnemers mee in je structuur
Laat de structuur zien van je presentatie. Neem de lezer mee in waar je in je presentatie bent zodat dat kijker weet hoeveel slides of onderwerpen nog gedaan moeten worden.
Diversen
Vragen slide. Bij de slide met ‘Vragen?’, zet er zelf eventueel drie vragen bij die je zelf zou stellen op dit moment, zo help je de kijkers op vragen te komen.
Bij online laat je vragen in de chat zetten en geef mensen daar even de tijd voor. Bedenk dat dit langer zal zijn dan je denkt.
Eind slide. Eindig met een quiz of eind vraag.
Kijk niet naar scherm. Als je naar het scherm kijkt, kijk je mensen niet in de ogen. Dus kijk naar de camera, het lichtje op je pc. Dat maakt ook dat je niet afgeleid raakt van wat je ziet dat de participanten in je presentatie doen.
Licht van voren. Je wil graag dat je publiek je goed kan zien, licht van achteren is storend, van opzij kan, maar van voren is het beste.
Techniek. Doe alle zaken zoals elders al eens gezegd: begin op tijd, heb op twee plekken je presentatie. Test je audio en video en volume. Draai je een filmpje af, check dan zeker of je verbinding dat aan kan en je pc het geluid en beeld van de film gebruikt. Etc.
Rudoph Regter
Lente 2021