Studie-start-kit

Weer aan de studie, net gestart deze week wellicht? Hoe maak je een vliegende start met verhoogde kans op goed resultaat? Dit artikel en deze website gaat je helpen. Maak het jezelf gemakkelijk en neem een gratis abonnement op nieuwe artikelen! Geef je hieronder op.

Leestijd: 2 minuten. Nut: door basics op orde, studie succes groter.

Je studieadmin.

Project managers noemen het Project Management Office (PMO), de afdeling die een project in goede banen leidt. Dat heb je ook nodig, dus zie een deel van je tijd te steken in het plannen. Ik zou denken elke week ongeveer een halfuur besteden daaraan. En om dat plannen goed te doen heb je een paar onderdelen nodig en die zet je in mappen. Mijn suggestie is:

PMO – Studiegids. Een aparte map voor de studiegids, die gids gebruik je bij start van de cursus om in grote lijnen te snappen waar de cursus over gaat. Je kan die ook gebruiken aan het eind van de cursus of je opleiding, om een overzicht te maken van waar je nu allemaal goed in bent.

PMO – Rubric en Beoordelingsform. Deze map daar zet je de rubric in en het beoordelingsformulier. Beide zijn de meetlat waar je aan het eind van de cursus op beoordeeld gaat worden. Die meetlat geeft je dus je doel weer waar je naartoe moet werken. En natuurlijk doe je het niet alleen om het papiertje te halen, en bestudeer je ook veel materiaal er om heen… maar start vooraf met de kern van wat gevraagd wordt te leveren en dat lees je in de rubric.

PMO – Planning. Hier zet je de planning van de studiegids in. Een planning over de komende weken, wij noemen dat ook wel het ‘storyboard’, welk verhaal ga je in welke week horen en later zelf kunnen vertellen.

PMO – Je hulplijnen. Hier zet je de namen van de mensen die je kunnen helpen weer op je studiepad te raken als je er eens vanaf valt. De meest belangrijke tip die ik je kan geven. Denk er nu aan, als je nog optimistisch bent ‘ik kan het alleen wel’. En als je dat echt denkt, vraag mij dan is naar hoe sportief ik ben….

Lesmateriaal

Als het goed is komt dat in een paar vormen.

 • Slides die de hoorcollege’s ondersteunen.
 • Casus. Oefeningen die je of in de les of zelfstandig doet.
 • Boeken.
 • Extra lesmateriaal. Links naar artikelen, andere uittreksel etc.
 • Bronnen. Deze map maak je voor jezelf, want docenten vragen steeds naar ‘wetenschappelijke’ bronnen. Dus alles wat je leest en een link kan hebben met deze cursus bewaar je en kijk je een paar keer naar als je aan het schrijven bent aan je werkstuk.

Extra tip: natuurlijk had je al bedacht dat je niet de eerste bent die deze cursus doet. Dus je zocht ook al wat voorbeeld materiaal op. Dat kan zijn op de HBO kennisbank of een van de uittreksel sites die er zijn.

Software

Bronnen bibliotheek. Waar laat je alle gedachtes en materiaal dat je vindt rond je cursus en die je even wil opbergen? Evernote is een fijne app, die deels gratis is en waar je vrijwel onbeperkt notities in kan zetten en websites waar je opkomt naar kan clippen. Werkt op alle platformen en elk device. Hetzelfde voor Google Keep… dat volledig gratis is maar dan zit je wel aan die grote Google vast.

Bookmark tool. Je surft vast veel op het web, net zoals je mede studenten. Waarom die tips niet te delen en het jezelf makkelijk maken. De bookmark tool Wakalet helpt je daarbij. Gratis en heel gemakkelijk in gebruik. Check out mijn Wakalet voor tips.

Word of Google docs? In word is naar ik denk het nog niet mogelijk om op hetzelfde moment met meerdere mensen in hetzelfde document te werken. In Google docs is dat wel mogelijk. Handig, want het wil nog weleens zijn dat een student in een document start en vergeet die op te slaan, en dan kunnen de anderen er niet in verder.

Cloud. Zal iedereen bekend zijn: OneDrive (gratis bij het office pakket van school), Dropbox, Google Drive, Sync, etc.

Planning. Genoeg todo lijstjes, zoals Things, Todo, Reminders van IOS, en voor een meer professionele project manager Omnifocus.

Papier. Iedereen die leest over efficiëntie van je tijd en zo, weet dat papier nog steeds veel topmanagers helpt. Voor je zien wat je doelen van de dag zijn blijkt nog steeds de beste methode te zijn om het ook echt gedaan te krijgen, het te gaan doen.

Endnote. De essentiële tool voor iedereen die meer van 50 artikelen denkt te gaan lezen voor zijn studie. Dus dat zijn alleen de toppers…. Gratis en helpt je een overzicht te houden en kan op een eenvoudige manier wat je leest, daar een APA stijl gemaakte literatuurlijst van maken die je zo in je portfolio kan stoppen. Kost een uurtje om het programma goed te snappen en gebruiken, maar bespaart je dan gegarandeerd vele uren de jaren erna.

Werk en planning methodes

Doelen stellen. Met de 1, 3, 5 logica. Plan maar 1 belangrijk ding voor de dag, niet meer als je zeker wil zijn dat het gedaan gaat worden. 3 dingen die wat minder belangrijk zijn. En 5 dingen die wat klein zijn en te doen als tijd over.

Efficiënt selecties maken. De vier D’s: als je iets vastneemt, of mail leest, vier mogelijkheden: Do, Delegate, Defer, Delete. Dus of Direct doen, of aan Ander gegeven, Uitstellen, Niet doen. Of de methode van Getting Things Done, kan ik erg aanbevelen.

Groepswerk, leergroepen.

Voor mensen die me kennen is duidelijk dat ik daar niet goed in ben. Lead, Follow or Get out of my way hangt al jaren in mijn kantoor. Maar het is wel goed het goed te kunnen, we moeten meer samenwerken.

Goede start van een leergroep.

Tip 1: Maak duidelijke afspraken over drie dingen:

1. Doelen: wat wil iemand halen, een 6 of een 9, een competent of expert? Stem dat af.

2. Rollen: iemand is goed in bronnen verzamelen, iemand goed om de eindredactie van stukken te doen, iemand in presenteren. Maar gebruik van mekaars kracht. Benoem ook iemand voor de fun.

3. Communicatie. Spreek hier drie dingen af: a) Hoe worden besluiten genomen en hoe leg je die vast. Is meerderheid nodig, als iemand er niet is besluit de groep dan toch? b) wat bij problemen. Hoe worden die opgelost. Mijn tip is de vier stappen: wat zijn de feiten, wat is de emotie, wat de behoefte, wat de wens. Lees ook mijn artikel over feedback.

Tip 2: Snap dat het niet direct goed gaat.

De dynamiek van een groep is licht voorspelbaar. Het duur even voor een groep goed werkt, net zoals schoenen moeten die even ingelopen worden. Zie hiervoor de fase van Tucman bijvoorbeeld.

Tip 3: Stel eventueel een groepscontract op.

Voorbeeld zit hier.

Tip 4: Wissel tussentijds. Zelf kan ik snel op mensen zijn uitgekeken. Ik vind dan nog steeds wel toffe mensen, maar hoef ze niet meer zo vaak te zien. Of het is gewoon iets te indringend hoe iemand is, dus dan heb ik even pauzetijd nodig. Heb je dat ook, dan zou ik niet schromen om na een tijdje te vragen van groep te wisselen met iemand. Mijn collega docenten zullen zeggen dat je het moet volhouden… ik denk dat het leven te kort is vrijwillig gedoe aan je hoofd te hebben, dus schiet in actie.

Tip 5: overweeg  ‘asynchroon te werken’. Dus niet teams meeting houden, die lastig te plannen zijn, want mensen hebben verschillende agenda’s. Of vergaderingen zijn vaak erg inefficiënt. Vergaderingen brengen niet het beste naar boven, want er is geen tijd om even diep na te denken. Want veel mensen beginnen net na te denken als de vergadering start, je voorbereiden doet haast niemand. Zie de link hier naar hoe je ‘asynchroon’ brainstormen kan doen.

School systemen

Bij de Hogeschool Rotterdam gebruiken we een aantal systemen/portals.

Natschool: hier kan je materiaal voor je docent uploaden. Dit systeem gebruiken we vrijwel niet meer bij de Career Academy, daarvoor gebruiken we Brightspace, dat veel gebruiksvriendelijker is en nieuwer.

Brightspace. Dit is de software omgeving waar sommige cursussen gebruik van maken om het lesmateriaal in te zetten, de opdrachten in te omschrijven. En ook de plek waar je als student opdrachten in kan uploaden en daar feedback op kan krijgen van docenten.

Osiris. Dit is het systeem waar de punten die je voor een cursus hebt behaald in worden geregistreerd. En enorm onhandig systeem die docenten veel hoofdbrekers en tijd kost…

Natschool. Dat is de voorloper van Brightspace, een zeer onhandig systeem. Ga er dus ook geen woorden aan vuil maken. Probeer het niet te hoeven gebruiken zou ik zeggen…

Hint. Het start moment van het intranet.

Mediatheek. De beste plek om veel gratis leeswerk en studiemateriaal te vinden. Is het waard elk start van een cursus te bezoeken en daar twee uur in te steken om te zien of er materiaal is dat je studie zal ondersteunen. Werk hier vanaf jaar 1 met Endnote, een simpel systeem om artikelen met de juiste citatiestijl bij te houden. Volg mijn les daarover of vraag me er naar.

Studie start voor docenten

In de serie ‘bedweterigheid’ van docent naar collega, hier mijn suggesties.

 • Zorg goed voor jezelf. Alleen als je voor jezelf zorgt, kan je daarna voor andere zorgen.
 • Maak de gezondheid van je geest een prioriteit.
 • Zoek andere programma’s en bronnen die je lessen vuur kunnen geven.
 • Creëer een professioneel learning platform om je heen.
 • Ben je, doe je, waar je goed in bent of wil zijn? Als niet, verander!
 • Zet grenzen in tijd en energie voor studenten.
 • Start klein en langzaam zo kom je het verst met de klas.
 • Voorkomt vuilniswagen mensen die rotzooi op je storten. Giftige omgevingen dus vermijden.
 • Benadruk je ‘purpose’ waarom doe je dit?
 • Ontwikkel een ‘growth mindset’ als docent.
 • Als je hulp nodig hebt, vraag er om, veel collega’s willen helpen.

Vanaf maart 2021 zal ik deze tips en meer overzichtelijk plaatsen op http://www.maakeenportfolio.com. Kom daar nog eens terug tegen die tijd!

Rudolph

Bron foto: Photo by Jon Tyson on Unsplash